Luḿir: Revue Pro Literatura, Umění a Společnost

Cover Luḿir: Revue Pro Literatura, Umění a Společnost
Luḿir: Revue Pro Literatura, Umění a Společnost
Vitězslav Hálek
The book Luḿir: Revue Pro Literatura, Umění a Společnost was written by author Here you can read free online of Luḿir: Revue Pro Literatura, Umění a Společnost book, rate and share your impressions in comments. If you don't know what to write, just answer the question: Why is Luḿir: Revue Pro Literatura, Umění a Společnost a good or bad book?
Where can I read Luḿir: Revue Pro Literatura, Umění a Společnost for free?
In our eReader you can find the full English version of the book. Read Luḿir: Revue Pro Literatura, Umění a Společnost Online - link to read the book on full screen. Our eReader also allows you to upload and read Pdf, Txt, ePub and fb2 books. In the Mini eReder on the page below you can quickly view all pages of the book - Read Book Luḿir: Revue Pro Literatura, Umění a Společnost
What reading level is Luḿir: Revue Pro Literatura, Umění a Společnost book?
To quickly assess the difficulty of the text, read a short excerpt:

Kterak vzniká lidová píseň? Autoru jest hlavní věcí slovo (myšlenka, nálada), hledá k to* mu nápěv neb aspoň prvky nápěvu* Proto hudba lidových písní jest tuze eklektická: hlavní její pramen jest hudba instrumentální (tanec^ pocho^ dy vojenské), kostelní, méně umělá hudba (operní a p.). Cizí písně lidové bývají přebírány zřídka. Hlavní zá^ klad nových útvarů jest přirozená deklamace (v říkadlech). Převaha jed^ noho nebo druhého pramene vtiskuje písním jistého kraje zvláštní charak^ ter: na Mora...vě přirozená deklamacf — 345 — Digitized by Google (podle Janáčka ^nápěvy''), v Čechách pronikavý vliv hudby instrumentální (téhož výsledku doiel jsem pro čes^ kou píseň lidovou už XIV« století na rozdíl od německé). Proto o charak" teristických vlastnostech písně růz" ných národů lze mluviti )en obecně: čeho )est více a čeho méně, první charakterisuje. U nás jest to tedy vliv instrumentální hudby, v rhythmu tvar j J, založený na zvláštnosti če^ itiny, že přízvuk a délka se nekryjí (proti Jirečkovi Hostinský vyvrátil mínění, že lidová píseů není deklamo" vána přízvučně), a posléze forma a b a v nej&iriím smyslu.

What to read after Luḿir: Revue Pro Literatura, Umění a Společnost?
You can find similar books in the "Read Also" column, or choose other free books by Vitězslav Hálek to read online
MoreLess
10
Tokens
Luḿir: Revue Pro Literatura, Umění a Společnost
+Write review

User Reviews:

Write Review:

Guest

Guest